Zlatna jabuka – Slobodan Anić

550,00 дин.

Категорија: Ознака:

Опис

Врло занимљиво написан роман “Златна јабука” Слободана Анића је прилично тешко сместити у неки строго жанровски оквир. Најједноставније би га би-ло сместити под ознаку “бајка”.

Постоји много елемената који овај роман приса-једињује читавом низу недавно објављиваних зби-рки прича у Босни и Црној Гори, а које потенцирају тематику паганске старословенске митологије („Сузе за Велоса“, „Славин пој“ и „Невидбог”), по чему би се овај роман могао уврстити и у новију српску фан-тастику.

Дакле, сад кад смо донекле одредили којој струји роман припада, да се мало позабавимо и самим ру-кописом.

Имам задовољство да већ неко време пратим Анићев рад, па могу устврдити да овај аутор има врло сигуран рукопис и да већ од “Ослушкивача снова” нагиње фантастици. Као добар посматрач и аутор склон детаљној припреми својих радова, Анић зна да се позабави детаљима, тако да је “Златна јабука”читава антологија старословенских обичаја, веровања, па чак и начина исхране.

Пажљиви читалац ће у овој књизи пронаћи читаву плејаду већ готово заборављених богова, у већини случајева и са назнакама њихових функција у старо-словенској митологији, али исто тако понегде и однос “нове”, Хришћанске религије према њима. Ту су и митолошка бића из наше, готово већ заборав-љене прошлости, као што су виле, вештице, па чак и змај огњени. Па опет, Анић није заражен Толкином и Џорданом да би помешао Старословенску са Келт-ском или Нордијском митологијом.Свако од тих бића је животно представљено и изграђено као лик сход-но ономе што се зна о њима из наших народних пре-дања и има своју улогу у сторији као битан елеменат саме приче.

Овај роман се може представити и као роман пот-раге са херојским елементима. Класична прича о љубави, потрази за љубљеном, често је испресецана алегоријама које ће свако разумети на сопствени на-чин, уз необичну завршницу која је повезује са дога-ђајима из српске историје, барем по имену новоро-ђеног сина виле и змаја.

У сваком случају, опет једна прича препуна опти-мизма и позитивистичког посматрања света, што је једна од основних одлика овог врсног приповедача.

Роман за сваку препоруку.

Додатне информације

Тежина 0.4 kg
ISBN
Broj strana

9788664090025

Povez

Mek

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију “Zlatna jabuka – Slobodan Anić”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 5 =