Акција!

Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša – Radmilo Anđelković

693,00 дин. 600,00 дин.

Категорија: Ознака:

Опис

Radmilo Anđelković – Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša

Pred znatiželjnim čitaocem otvara se zbirka kratkih priča Radmila Anđelkovića naslovljena kao „Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša“. Sam sadržaj otkriva neke od ideja koje su rukovodile autora da svoju zbirku ovako koncipira; naime segmenti „Objavljeno do 2000.“, „Grbovnik“, „Glavni tok“ i „Radionice“ vremenske su ali i stilističke odrednice priča. Knjiga se, otuda, može iščitavati i kao svojevrsni spisateljski „bildungs roman“ (Anđelkovićevog bavljenja kratkom prozom), dakle delo koje prati stasavanje/liniju razvoja jednog pisca koje traje duže od dve decenije.

Svako ko se odvaži da ispisuje priče ulazi u bezvremeni tok ljudske istorije započet mnogo pre nego što je stvorena mogućnost beleženja priče. Vremena su se menjala, od usmene književnosti ušlo se u onu koja se zapisuje na svakovrsnim medijima i razastire preko čitave planete odnosno iz prošlosti seže u budućnost; ipak, osnovno pravilo čitave rabote nije se promenilo – priča mora da opčini slušaoca/čitaoca i izmesti ga iz njegove stvarnosti u neku drugu, onu koju stvara autor. Taj zadatak, paradoksalno, lak je i težak, moguć i nedostižan. Njegovo ostvarivanje opravdava sva sredstva koja autor može da zamisli i pretoči u reči. Ali, uprkos tim slobodama i širokim prostorima imaginacija, stvaranje uverljivih priča ne ide samo od sebe. Bezbroj je segmenata koji moraju da se uklope na pravi način: zaplet, karakterizacija likova, pozadine, dijalozi, refleksije, stil… Rečenom treba dodati (u slučaju ove zbirke, uz izuzetak priče „Akvarijum za zlatnog karaša“) i specifične zahteve koje nameće kratka priča kao posebna, bezmalo maniristička, prozna kategorija, izazovna i poželjna ali i mistički delikatna.

(Za naručivanje van Srbije neophodno je da ostavite Vaše podatke – ime i prezime, tačnu adresu naručioca i broj mobilnog telefona – na mejl: novapoetika@gmail.com ili na info@novapoetika.com i izdavač će Vam poslati instrukcije za uplatu. Cena knjige, za inostranstvo, je 6 eura + troškovi poštarine).

Додатне информације

Тежина 0.35 kg
ISBN

9788664090308

Broj strana

Povez

Mek

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију “Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša – Radmilo Anđelković”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 2 =